فهرست محتوا
انسان در طول زندگی خود همواره سعی داشته تا با رعایت یک سری نکات، از سلامتیاش محافظت کند تا آسیب کمتری به آن وارد شود، زیرا یک آسیب کوچک در بدن میتواند مشکلات بزرگ و جبرانناپذیری را به همراه داشته باشد. عدم رعایت برخی نکات ریز و جزئی میتواند باعث بروز بیماریهای گوناگونی میشود، یکی از این بیماریها که به دلیل فشار زیاد در ناحیه مقعد یا رکتوم تحتانی ایجاد میشود، بواسیر خونی یا هموروئید است که جز شایعترین بیماریهای این ناحیه بدن به حساب میآید؛ زیرا حدود 50 درصد از افراد یکبار هم که شده آن را تجربه کردهاند. اگر شما نیز به این بیماری مبتلا شدهاید در این مقاله با ما همراه باشید تا شناخت بیشتری نسبت به بیماری بواسیر خونی به دست آورده و بتوانید به راحتی آن را درمان کنید.
بواسیر یا هموروئید یکی از بیماریهای شایعی است که به دلیل زایمان، یبوست مزمن و اسهال شدید فشار زیادی به هموروئید یا بالشتکهای خونی در مقعد وارد کرده و باعث تورم سیاهرگها در راست روده میشود. گاهی بواسیر میتواند ترمبوزه شود؛ یعنی لخته خون در آن تجمع کند که در این زمان به دلیل فشار هایی که هنگام دفع به آن وارد میشود، خونریزی کرده و به یک بواسیر شدیدتر یعنی بواسیر خونی تبدیل میشود. این نوع از بواسیرها خطرناکتر هستند زیرا با خونی که بیمار از دست داده، بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و باعث بروز بیماریهای دیگری همچون کم خونی یا ضعف میشود؛ به همین دلیل باید به سرعت درمان شود.
بواسیرهای خونی بنا بر ناحیهای که درگیر کردهاند؛ به دو دسته کلی تقسیمبندی میشوند که در این قسمت از مقاله به معرفی آنها خواهیم پرداخت:
در بواسیرهای خونی داخلی، عروق داخلی مقعد یا همان رکتوم متورم میشوند که در ناحیه 4 سانتیمتری انتهایی روده بزرگ قرار دارند، به همین دلیل با یک فشار، بیمار دچار خونریزی داخلی شده و علائمی مشاهده نکرده و از آن اطلاعی هم ندارد.
در بواسیرهای خونی خارجی، این عروق اطراف دهانه مقعد یعنی قسمت عضلانی بیرونی آن هستند که متورم شده و درد زیادی دارند. این نوع بواسیر ها به دلیل آن که خونریزی قابل مشاهده است؛ به سرعت قابل تشخیص خواهد بود.
بواسیر خونی همانطور که از نامش مشخص است باعث خونریزی در ناحیه مقعد میشود، اما علاوه بر آن دارای علائم دیگری است که به کمک آنها میتوان این بیماری را تشخیص داد؛ بنابراین ما در این قسمت از مقاله تعدادی از علائم بواسیر خونی را بیان میکنیم تا شما با شناخت آنها بتوانید هنگام بروز هر کدام بیماری را تشخیص داده و به پزشک مراجعه کنید تا راههای درمانی را آغاز کنید .
با آن که با بروز هر یک از علائم گفته شده میتوان بیماری بواسیر خونی را تشخیص داد؛ اما بهتر است برای تشخیص دقیقتر به پزشک مراجعه کنید زیرا این علائم شباهت زیادی با سرطان مقعدی دارد که تفاوت آنها تنها توسط پزشک معالج قابل تشخیص است.
بواسیر خونی به دلیل آن که همراه با خونریزی است، نوع شدیدی از بواسیرها به حساب میآید اما تنها زمانی خطرناک است و باید به پزشک مراجعه کرد که خونریزی بسیار شدید شده و خون متمایل به رنگ روشن است؛ زیرا این علائم نشاندهنده ترکیدن هموروئید ترومبوزه است که به مرور زمان باعث کمخونی، ضعف و خستگی میشود.
همانطور که گفته شد زمانی که فشار زیادی به رگهای ناحیه مقعد وارد میشود، عروق آن ناحیه دچار پارگی شده و خونریزی ایجاد میشود که به سرعت باید درمان شود تا خونریزی پایان یابد. اگر خونریزی تا یک هفته بهبود یافت جای نگرانی نیست؛ اما اگر بیش از یک هفته طول کشید باید هر چه سریعتر به پزشک مراجعه کرد زیرا در این مرحله احتمال ترمیم رگهای آسیبدیده بسیار کم است که اگر بهبود نیابند باعث بروز عارضههای دیگری خواهند شد.
بواسیر خونی به دلیل خونریزی که ایجاد میکند، ممکن است عارضههای شدیدتری نیز به وجود آورد که جبرانپذیر نیستند و آسیب زیادی به بدن وارد میکنند، به همین خاطر باید از روشی برای درمان آن استفاده کرد تا به سرعت خونریزی تمام شده و بواسیر بهبود یابد. بهترین روش برای درمان بواسیر خونی استفاده از لیزر است. درمان هموروئید با لیزر یکی از روشهایی است که توسط برترین پزشکها تایید شده زیرا در کوتاهترین زمان، بدون درد یا خونریزی بخش زیادی از پارگیها را از بین میبرد؛ به همین دلیل یکی از قطعیترین روش درمان برای بیماران مبتلا به بواسیر خونی است که به صورت سرپایی انجام میشود.
اما ناگفته نماند که گاهی خونریزی با مصرف داروهایی همچون پماد آنتی هموروئید، آنتیبیوتیکها، مسکنها، ملینها و ضدالتهاب ها قابل درمان است به همین دلیل پزشک تنها به تجویز تعدادی از آنها اکتفا میکند.
در طب سنتی که تنها از گیاهان برای درمان بیماری استفاده میکنند، برای بواسیر خونی نیز راهحلهایی وجود دارد اما چندان قطعی نبوده و اغلب تسریعکننده روند درمان هستند که برخی از این گیاهان عبارتند از:
یکی از رایجترین روشهای درمانی گیاهی استفاده از چای کیسهای است که باید آن را چند دقیقه در آب گرم قرار داد؛ سپس بر روی محلی که بیرونزدگی وجود دارد بگذارید؛ این روند را باید دو تا سه بار در طول روز انجام دهید.
یکی دیگر از گیاهان مفید برای درمان بواسیر خونی خاکشیر است که همانند ملین عمل کرده و با بهبود یبوست باعث کاهش فشارهای وارده به زائدههای گوشتی میشوند؛ برای استفاده از این روش باید صبح و شب دو قاشق غذاخوری خاکشیر را با یک لیوان آب ولرم مخلوط کرده و میل کنید.
این نوع روغنها که کاربرد زیادی دارند؛ با روان کردن ناحیه مقعد باعث کاهش التهاب و در نتیجه بهبود یبوست میشوند که به مرور زمان به درمان بواسیر خونی کمک خواهند کرد.
انجیر نیز باعث عملکرد بیشتر رودهها میشود و به همین دلیل یبوست را از بین برده و باعث درمان بواسیر خونی خواهد شد.
مطلب پیشنهادی: راههای درمان خانگی بواسیر
لیزر بواسیر خونی نیز همانند هر عمل جراحی دیگری نیاز به گذراندن دوره نقاهت دارد تا به طور کامل باعث رفع هموروئید خونی شود، زیرا مراقبت در دوره نقاهت است که تاثیرگذاری و نتیجهگیری هر عملی را بهبود میبخشد. به طور معمول دوره نقاهت جراحی هموروئید خونی 10 تا 14 روز است که یک روزِ آن در بیمارستان سپری شده و بقیه آن در خانه، اما در تمام طول این مدت باید مراقبتهایی مانند استراحت مطلق، استفاده از غذاهای ملین مانند سوپ، نشستن بر روی بالشتک، تعویض روزانه پانسمان و نوشییدن زیاد آب را انجام داد تا بهترین نتیجه حاصل شود.
کلام آخر
حال که دانستید بواسیر خونی چیست و هنگام مواجه با آن باید چه کاری انجام دهید، دیگر نگرانی هنگام مشاهده خون هنگام دفع ندارید و با مراجعه به پزشک، سعی میکنید آن را درمان کرده تا مشکلات بیشتری ایجاد نشود.