فهرست محتوا
پولیپ رکتوم یا روده بزرگ یا راست روده معمولا در طول معاینات غربالگری استاندارد روده بزرگ و رکتوم (قسمت پایین روده بزرگ شما) مشاهده میشود. این پولیپها در میان حدود 20 تا 30 درصد از بزرگسالان آمریکایی مشاهده میشود. اما دقیقا پولیپ رکتوم چیست ؟ این پولیپ ها، پولیپ هایی با رشد غیرطبیعی هستند که در پوشش داخلی روده بزرگ شروع به گسترش میکنند.
بعضی از این پولیپها مسطح هستند و برخی دیگر ساقه دارند. پولیپهای رکتوم میتوانند در هر بخشی از روده بزرگ رشد کنند. بیشتر اوقات، آنها در سمت چپ روده بزرگ رشد میکنند. در حالی که اکثر این پولیپها به سرطان تبدیل نخواهند شد، اما برخی از انواع آن ممکن است سرطانی باشند. با برداشتن پولیپ، خطر ابتلا فرد به سرطان روده بزرگ کاهش مییابد.
سرطان روده بزرگ سومین علت مرگ و میر ناشی از سرطان در بین زنان و مردان آمریکایی است. این سرطان عمدتا ناشی از بروز پولیپ یا تومور در پوشش داخلی روده بزرگ یا قسمت انتهایی آن که به رکتوم یا راست روده نیز معروف است، میباشد. متأسفانه، بیشتر سرطانهای روده بزرگ، حاصل تومورهای “خاموش” هستند. این تومورها به آرامی رشد میکنند و اغلب تا رسیدن به اندازه بزرگ، علائمی ایجاد نمی کنند. خوشبختانه، اگر سرطان روده به موقع تشخیص داده شود، قابل پیشگیری و درمان است.
حال که متوجه شدیم پولیپ رکتوم چیست، بد نیست بدانیم که چگونه ایجاد میشود و چه انواعی دارد. این پولیپها غالبا رشد غیر سرطانی دارند، اما بعضی از آنها میتوانند به سرطان نیز تبدیل شوند.
دو نوع متداول پولیپ رکتوم وجود دارد:
پولیپ هایپرپلاستیک و التهابی: معمولا این نوع پولیپها خطر ابتلا به سرطان را ندارند. با این حال، پولیپ هایپر پلاستیک بزرگ، به ویژه در سمت راست روده بزرگ، نگران کننده میباشد و باید کاملا برداشته شوند.
آدنوما یا پولیپهای آدنوماتوز: این پولیپها اگر بی توجه باقی بمانند میتوانند به سرطان روده بزرگ تبدیل شوند.
اگرچه بیشتر پولیپهای رکتوم به سرطان تبدیل نمی شوند، اما تقریبا همه سرطانهای روده بزرگ و روده از این پولیپهای کوچک شروع میشوند. افراد ممکن است بیماری هایی را به ارث ببرند که خطر پولیپ روده بزرگ و سرطان را در آنها افزایش دهد. سرطان روده بزرگ همچنین ممکن است در مناطقی از سلولهای غیر طبیعی در آستر روده بزرگ یا راست روده ایجاد شود.
در حالی که هرکسی میتواند سرطان روده بزرگ را تجربه کند، اما این قضیه بیشتر در افراد بالای 50 سال دیده میشود. عوامل ابتلا به سرطان روده بزرگ شامل موارد زیر است:
متداول ترین آزمایش مورد استفاده در تشخیص پولیپهای روده بزرگ، کولونوسکوپی میباشد. در طی این آزمایش سرپایی، جراح؛ روده بزرگ و رکتوم شما را با استفاده از یک لوله انعطاف پذیر، بلند و نازک با دوربین و یک نور در انتها معاینه میکند. اگر پولیپ پیدا شود، در همان زمان برداشته میشود. روش دیگر تشخیص، کلونوگرافی یا کولونوسکوپی مجازی میباشد که ممکن است مورد استفاده قرار گیرد تا روده بزرگ به صورت غیر مستقیم بررسی شود. اما اگر پولیپ یا توموری در طی این آزمایش یافت شود، ممکن است برای از بین بردن آنها نیاز به کولونوسکوپی هم باشد. سایر آزمایشات مورد استفاده برای تشخیص پولیپها شامل معاینه دیجیتال رکتال، آزمایش خون مخفی مدفوع و سیگموئیدوسکوپی میباشد که در آن از یک لوله انعطاف پذیر برای بازرسی از روده بزرگ استفاده میشود.
از بین بردن پولیپهای رکتوم شدیدا توصیه میشود، زیرا هیچ آزمایشی برای تعیین اینکه آیا پولیپ فرد به سرطان تبدیل میشود یا خیر وجود ندارد. درمان پولیپ رکتوم میتواند بیمار را از خطر ابتلا به سرطان روده نجات دهد. تقریبا تمام پولیپها میتوانند در طول کلونوسکوپی برداشته یا از بین بروند. پولیپهای بزرگ ممکن است به بیش از یک درمان نیاز داشته باشد. اما به ندرت ممکن است برخی از بیماران برای برداشتن کامل پولیپ، به عمل جراحی نیاز داشته باشند.
ما در مقالات قبل درباره اینکه پولیپ رکتوم چیست صحبت کرده ایم. در این مقاله قصد داریم دلایل بروز پولیپ رکتوم را شرح دهیم.دلایل بروز پولیپ رکتوم می تواند مختلف و متفاوت باشد، اما چیزی که مشخص است، این قضیه است که آگاهی از دلایل بروز پولیپ رکتوم می تواند سبب پیشگیری از بروز این مشکل شده یا در صورت بروز، فرآیند درمان پولیپ رکتوم را آسان تر کند.
سلول های سالم به روشی منظم رشد کرده و تقسیم می شوند. جهش در ژن های خاص باعث می شود كه سلول ها حتی در صورت نیاز به سلول های جدید، همچنان به تقسیم سلولی ادامه ندهند. در روده بزرگ و رکتوم، این رشد تنظیم نشده می تواند باعث بروز پولیپ رکتوم شود. پولیپ ها می توانند در هر جای روده بزرگ شما ایجاد شوند.
توجه داشته باشید که:
دو دسته اصلی پولیپ وجود دارد، غیرپلاستیک و نئوپلاستیک.
پولیپ های غیر پلاستیک شامل پولیپ هایپرپلاستیک، پولیپ های التهابی و پولیپ های همارتوماتوزهستند. پولیپ های غیر پلاستیک به طور معمول به سرطان منجر نمی شوند. پولیپ های التهابی ممکن است همراه با کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون روده بزرگ مشاهده شوند. اگرچه خود پولیپ ها تهدیدی جدی نیستند، اما داشتن کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون روده بزرگ، باعث افزایش کلی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ می شود.
پولیپ های نئوپلاستیک شامل آدنومها و انواع دندانه دار هستند. بیشتر پولیپ های روده بزرگ آدنوم هستند. پولیپ های دندانه دار بسته به اندازه و محل قرارگیری در روده بزرگ، ممکن است سرطانی شوند. به طور کلی، هرچه پولیپ بزرگتر باشد، خطر ابتلا به سرطان به ویژه در پولیپ های نئوپلاستیک بیشتر است.
اگر میخواهید بدانید علائم پولیپ رکتوم چیست به مقاله پولیپ رکتوم چه علائمی دارد؟ مراجعه کنید.
به ندرت، افراد جهش ژنتیکی را به وجود می آورند که باعث تشکیل پولیپ رکتوم شود. اما اختلالات پولیپ رکتوم ارثی نیز یکی از دلایل بروز پولیپ رکتوم است. اگر شما هم یکی از این جهش های ژنتیکی را داشته باشید، در معرض خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و پولیپ رکتوم قرار دارید. غربالگری و تشخیص زودرس می تواند به جلوگیری از پیشرفت یا شیوع این سرطان ها کمک کند.
با داشتن غربالگری منظم، می توانید خطر ابتلا به پولیپ رکتوم و سرطان روده را کاهش دهید. همچنین برخی از تغییرات سبک زندگی می تواند در این راستا به شما کمک کند:
مصرف میوه، سبزیجات و غلات سبوس دار را در رژیم غذایی خود افزایش دهید. چربی مصرفی خود را کاهش دهید. مصرف الکل را محدود کرده و سیگار را ترک کنید. از نظر جسمی فعال باشید و اضافه وزن بیش از حد نداشته باشید.
با پزشک خود در مورد کلسیم و ویتامین D صحبت کنید. مطالعات نشان داده که افزایش مصرف کلسیم شما ممکن است به جلوگیری از بروز پولیپ رکتوم کمک کند. مطالعات دیگر نشان داده است که ویتامین D ممکن است اثر حافظتی در برابر سرطان روده بزرگ را داشته باشد.
اگر در معرض خطرهستید و اگر سابقه خانوادگی از پولیپ های رکتوم دارید، مشاوره ژنتیکی را فراموش نکنید. اگر دچار اختلالات ارثی هستید که توسط پزشک تشخیص داده شده است، در بزرگسالی باید به طور منظم کولونوسکوپی انجام دهید.
ممنون از شما مطالب علمی پزشکی مفید وخوبی بود
سلام
تشکر از نگاه شما
سلام من ۳۰ سالمه دوتا پولیپ در مقعدم وجود دارد یکیش بزرگ و ساقه دار هست و هنگام دفع از مقعدم بیرون میاد و یکی دیگر بسیار کوچک و ساقه دار هست الان باید به کدام متخصص مراجعه کنم اینم بگویم در حدود ۹ سالگی یک پولیپ در مقعدم داشتم که آن را ترکاندم و بعد یک سال از بین رفت
سلام وقت بخیر
متخصص بیماری های نشیمنگاهی میتونه به شما کمک کنه