فهرست محتوا
زخم مقعد که به آن شقاق یا فیشر میگویند، یک بیماری مقعدی است. به صورتی که لبه داخلی مقعد دچار ترک خوردگی، چاک خوردگی و زخم میشود.فیشر یا شقاق مقعد به صورت یک شکاف بیضی شکل کوچک در سر مقعد است که هنگام اجابت باعث درد و خون ریزی میشود. این بیماری که بسیار شایع است، اگر زود تشخیص و درمان آن شروع شود، به راحتی قابل درمان است.
زخم مقعدی یا شقاق دارای 2 نوع حاد و مزمن است. شقاق حاد مقعدی که بسیار شایع است معمولا تا ۶ هفته درمان میشود و در اکثر مواقع با مراقبتهای شخصی، درمانهای خانگی و دارویی که اغلب پزشک، پماد برای درمان زخم مقعدی یا فیشر تجویز میکند، ترمیم خواهد شد.
شقاق حاد، شامل شکاف یا پارگی سطحی پوست مقعد است که اگر درمان نشود، ممکن است با گذشت زمان تبدیل به بیماری مزمن شود و عضلات زیرین را نیز درگیر کند. شقاق مزمن مقعد که نیاز به روش جراحی و یا درمان با لیزر دارد، معمولا بهبود آن بیشتر از 6 هفته طول میکشد.
شقاق در بدن انسان بنا به قسمتی که دچار شکاف یا ترک شده، نامگذاری میشود. دو شکاف مشترکی که در بدن انسان رخ میدهد شقاق مقعد و شقاق پا است. بیشتر شقاقها (۸۵ الی ۹۰ درصد) در قسمت پشت مقعد و ۱۰ الی ۱۵ درصد در جلو و برای تعداد معدودی هم جلو و هم عقب مقعد رخ میدهد.
اگر شقاق در محل دیگری واقع شده باشد به بیماریهای دیگری ارتباط پیدا میکند که باید توسط پزشک متخصص مورد ارزیابی قرار گیرد.
• یبوست
• اسهال طولانى مدت
• بارداری و زایمان
• خاراندن مداوم
• کرون یا سرطان روده و بیماریهای مقاربتی
• کم تحرکی
• رابطه مقعدی
• تنگی دریچه مقعد
• بیش از حد تمیز کردن مقعد با دستمال زبر
• بیمارى هاى زمینه اى مانند سرطان مقعد، AIDS، سل، تروماى ناحیه مقعد
• خونریزى مقعدی
• سوزش و خارش اطراف مقعد
• درد
• احساس ضایعه گوشتى در اطراف مقعد
• ترک اطراف مقعد
• درد مقعد هنگام سرفه کردن و یا ادرار
• مشاهده خون روی دستمال توالت
زمانی که زخم مقعدی مراحل اولیه خود را میگذراند، میتوان با تغذیه مناسب و درمان خانگی جلوی پیشرفت آن را گرفت و درمان کرد. درمانهای خانگی بیشتر جنبه مراقبتی و حمایتی در روند درمان را دارند.
در مراحل پیشرفته تر نیز هرچند با روشهای سنتی درمان نمی شود اما میتواند به افزایش سرعت روند درمان کمک کند.
درمان خانگی شقاق شامل حمام سیتز (استحمام نشیمن)، مصرف فیبر، کمپرس سرد، آب کافی و … میشود. پماد برای درمان زخم مقعدی نیز میتواند به رفع علائم بیماری و درمان کمک نماید.
شقاق یا زخم مقعدی اغلب با پماد آنتی فیشر قابل درمان است که یکی از رایج ترین و بهترین روشهای درمان این بیماری است. در تولید این پماد از داروهای گیاهی درامازو و عصاره بابونه استفاده شده است.
در گیاه درامازو، تانیک اسید وجود دارد که خاصیت قابضی به محصول بخشیده و عصاره بابونه از خواص ضد التهاب و ضد اسپاسم بهره برده و برای درمان زخمهای غشاء مخاطی کاربرد دارد.
آیا می دانید یکی از بیماریهایی که در حال حاضر بسیار شایع شده و افراد زیادی به آن مبتلا می شوند، پارگی یا زخم مقعد است. ما در این مقاله سعی داریم درباره اینکه این بیماری چیست؟و چگونه درمان می شود شما را آگاه کنیم با ما همراه باشید.
در مورد تعداد دوز، و زمان مصرف دارو بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. در بیشتر مواقع تنها کافی است زخم شقاق را توسط این پماد پوشش دهید زیرا به جز مواردی که ایجاد حساسیت نماید، منع مصرفی وجود ندارد.
پماد لیدوکائین که یک بی حس کننده است میتواند درد و التهاب ناشی از شقاق را تا حد بسیار زیادی برطرف کند. این دارو همچنین در برطرف نمودن خارش، سوزش و … نیز مفید است. این پماد برای درمان زخم مقعدی و بهبود زخم نیز بسیار مؤثر است. دوره مصرف لیدوکائین کوتاه مدت است و باید زیر نظر پزشک باشد.
یکی از انواع پماد برای درمان زخم مقعدی استفاده از مسدود کننده کانال کلسیم است. عملکرد این دارو به این صورت است که با مسدود کردن ورود کلسیم به داخل سلولها و خروج کلسیم از ذخایر سلولی فشار خون در این ناحیه را کاهش میدهد و بدین ترتیب میتواند به درمان این بیماری کمک نماید.
دیلتیازم یکی از مهم ترین مسدود کنندههای کانال کلسیم است که به صورت موضعی استفاده میشود و به همین علت از عوارض جانبی کم تر و اثر بخشی بیشتری برخوردار است. یکی از عوارض شایع این دارو سر دردهای شدید است که با مسکن رفع خواهد شد.
پماد گلیسیرین تری نیترات معروف ترین پماد برای درمان زخم مقعدی است. این پماد گردش خون در ناحیه مقعدی را افزایش و فشار وارده بر مقعد را کاهش میدهد و این گونه، به تسریع روند درمان کمک مینماید. این پماد را با توجه به شرایط بیمار و توصیه پزشک میتوان هر 8 الی 12 ساعت یکبار مصرف کرد.
بهترین زمان توصیه شده برای مصرف این دارو بعد از دفع مدفوع است. عوارض جانبی این دارو شامل سر درد، سرگیجه و کاهش فشار خون میشود.
به یاد داشته باشید تا 24 ساعت پس از مصرف این پماد از داروهای اختلال نعوظ (سیلدنافیل-Viagra)، تادالافیل (Cialis) و یا واردنافیل (لویترا)) استفاده نکنید.
برای جلوگیری از عفونت زخم و تسریع در بهبودی آن معمولا از پماد تتراسایکلین استفاده میشود. با استفاده از این پماد میتوان از التهاب، قرمزی و سوزش زخم مقعدی شقاق جلوگیری کرد.
پماد تتراسایکلین دارای چند نمونه مختلف مانند مینوسایکلین، داکسی سایکلین و اکسی تتراسایکلین میباشد. با تجویز پزشک میتوان از این پماد یک الی دو بار در روز استفاده کنید.
لازم به ذکر است که این دارو برای زنان باردار یا شیرده منع مصرف دارد.
طبق نظر متخصصین بهترین پماد برای درمان زخم مقعدی پماد آنتی فیشر است. این پماد همان طور که در بالاتر هم اشاره شد؛ نه تنها علائم بیماری را بهبود بخشیده، بلکه میتواند در از بین بردن این عارضه بسیار مؤثر باشد.
این دارو با دارا بودن عصاره بابونه و درامازو میتواند التهاب، اسپاسم و سوزش فیشر را از بین ببرد.همچنین عصاره دارمازو در این پماد دارای خواص قابض است و به رفع بیماری کمک میکند.
مقدارمصرف پماد آنتی فیشر
2 بار در روز میتوانید از این پماد برای درمان زخم مقعدی استفاده نمایید. خوشبختانه عارضه جانبی خاصی نیز پس از مصرف این دارو گزارش نشده است.
گاهی حتی اگر از بهترین پماد برای درمان زخم مقعدی استفاده کنید این امکان وجود دارد که به نتیجه قطعی نرسید و بیماری مجدداً عود کند.
درصد تاثیر گذاری این پماد به عواملی مانند شرایط بیمار و میزان پیشروی شقاق بستگی دارد. اغلب فیشرهایی که وارد فاز مزمن میشوند درمانهای خانگی، دارویی و حتی تزریق بوتاکس کمکی به درمان آن نمیکند.
در این صورت با به وجود آمدن اسپاسمی شدید در عضله مانع از ترمیم شدن زخم میشوند. در این مرحله پزشک به بیمار روشهای جراحی را توصیه میکند که به دو روش سنتی و لیزری انجام میشود.
با توجه به اینکه جراحیهای سنتی گاهی باعث به وجود آمدن مشکلات و عوارضی مانند بی اختیاری یا از دست دادن مقدار زیادی خون میشود؛ پزشکان معمولاً به بیماران جراحی لیزری را توصیه میکنند.
این جراحی به صورت سرپایی و سریع انجام میشود و بدون ایجاد درد یا خونریزی میتواند بیماری را برطرف نماید. علاوه بر این لیزر در کنار نتیجه قطعی که برای بیمار به همراه دارد، به اسفنکتر آسیبی وارد نکرده و مانع از بی اختیاری میشود.
سلام و عرض ادب، از توضیحات و راهنمایی شما که باعث افزایش دانش پزشکی میشه، کمال تشکرراداریم.
مطالب خیلی مفید و آموزنده بود ممنون🙏🙏🙏
با سلام،آیا پماد آنتی فیشر تزریق داخلی هست یا فقط باید موضعی مصرف بشه
بسیارخوب وقابل استفاده وسلیس وروان. ممنون بابت اطلاعات خوبتان
ممنون بابت مطالب مفیدی که میزارین