فهرست محتوا
بواسیر چیست؟
بواسیر یکی از رایج ترین بیماریهای نشیمنگاهی در جهان است که افراد زیادی را به خود گرفتار کرده است. داشتن شناخت و درک درست از چیستی و علل این بیماری میتواند به بیماران در پیشگیری، شناخت و درمان این ضایعه کمک کند.
به همین دلیل این مقاله را منتشر کرده ایم تا به شما توضیح دهیم “بواسیر چیست“، انواع آن کدامند و چگونه میتوان از بروز بواسیر جلوگیری کرد. در ادامه مقاله با ما همراه باشید.
در پاسخ به سوال بواسیر چیست باید گفت که این نوع بیماری که با نام هموروئید نیز شناخته میشود در واقع همان متورم شدن رگها و رگهای ورم کرده در قسمت تحتانی روده و یا بخش مقعد میباشند.
دلایل بسیار زیادی برای بروز این نوع از بیماری وجود دارد اما میتوان مهم ترین دلیل آن را فشار به رگهای این قسمت هنگام بارداری یا هنگام خروج مدفوع دانست.
در پاسخ به سوال “عوامل بروز بواسیر چیست ؟” به عوامل زیادی میتوان اشاره کرد که مهم ترین آنها عبارتند از:
- فشار آوردن زیاد به مقعد و قسمت تحتانی روده هنگام دفع مدفوع
- نشستن طولانی مدت برای دفع مدفوع که باعث متورم شدن رگها میشود
- نگه داشتن بیش از حد مدفوع در داخل معده و ایجاد یبوست شدید
- اسهال شدید به دلایل مختلف
- اضافه وزن و چاقی که باعث ایجاد فشار بر روی مقعد در هنگام دفع مدفوع میشود
- آمیزش مقعدی که متاسفانه امری رایج و نادرست میباشد
- بارداری
- استفاده از رژیم غذایی که در آن هیچ گونه مواد فیبری موجود نمی باشد
بسیاری از افراد تا سن 50 سالگی نوعی از بواسیر را تجربه میکنند که ممکن است بیشتر با درد و یا خارش همراه باشد.
[ghalebHem][imgHem][textlinkHem][/textlinkHem] [/ghalebHem]
علائم بواسیر چیست ؟
زمانی که هر کدام از مواردی که در ادامه به آنها اشاره میشود را مشاهده نمودید حتما باید به یک پزشک متخصص بواسیر مراجعه نمایید تا در صورت بروز بواسیر بتوانید آن را به راحتی درمان نمایید.
اولین مورد که تقریبا در همه ی بیماریهای مشابه میباشد، احساس درد و ناراحتی برای بواسیر در قسمت مقعد میباشد. اگر در کنار درد حس کردید که اطراف مقعد شما متورم شده است باید آن را به عنوان یکی دیگر از نشانهها و علائم بروز بواسیر بدانید.
از دیگر نشانههای بواسیر در بدن میتوان به توده یا برآمدگی دردناک و حساس در نزدیکی مقعد، خارش یا سوزش در ناحیه ی مقعد، خونریزی بدون درد هنگام دفع مدفوع و … اشاره نمود.
انواع بواسیر
بواسیر به 2 دسته خارجی و داخلی تقسیم میشود که این تقسیم بندی براساس منشا و موقعیت ایجادشان . بواسیر خارجی که در اطراف دهانه مقعد ایجاد میشود و بواسیر داخلی نیز ملتهب شدن رگ درون کانال مقعدی است. گاهی ممکن است بیمار هر دو حالت را همزمان داشته باشد. در ادامه به توضیح بیشتر انواع بواسیر میپردازیم.
بواسیر داخلی
بواسیر داخلی همانطور که از اسمش پیداست در داخل مقعد به وجود میآید و معمولاً درد و ناراحتی را با خود به همراه نخواهد داشت. زمانی که فرد دچار بواسیر داخلی شده باشد در هنگام خروج مدفوع به دلیل تماس سطح مقعد با مدفوع، رگ متورم شده آسیب دیده و مدفوع همراه با خونریزی خارج میشود. درد و خارش هنگام بیرون آمدن رگهای متورم شده به دلیل فشار بیش از حد هنگام خروج مدفوع از دیگر علائم این نوع از بواسیر میباشند.
بواسیر خارجی
یکی دیگر از انواع بواسیر نوع خارجی آن میباشد. در این نوع از بواسیر رگهای زیر پوست کنار مقعد متورم شده و همین امر باعث ایجاد خونریزی و خارش میشود. متورم و ملتهب شدن رگها در بواسیر خارجی به دلیل جمع شدن و لخته شدن خون در این ناحیه میباشد.
بواسیر ترومبوزه
این نوع از بواسیر در کسانی که برای طولانی مدت در یک مکان مینشینند میتواند بسیار دردناک باشد. بواسیر ترومبوزه در لبه کناری مقعد به وجود آمده و به اندازه یک لوبیا میباشد. برای درمان این نوع از بواسیر حتماً باید به پزشک مراجعه نمود.
راههای تشخیص بواسیر چیست ؟
بواسیر خارجی به راحتی قابل تشخیص میباشد اما برای تشخیص علائم بواسیر داخلی باید آزمایشات مختلفی صورت بگیرد.
- یکی از این آزمایشات بررسی بررسی رکتوم و مقعد افرادی است که نشانههای بواسیر را در خود دارند. برای این کارمقعد باید از طریق آنوسکوپ یا پروتوسکوپ مورد بررسی قرار بگیرد.
- در یک روش دیگر نیز پزشک معالج و متخصص با وارد نمودن انگشت خود به داخل مقعد هرگونه رشد غیر طبیعی را تشخیص داده و آزمایشات دقیق تری برای تشخیص بواسیر داخلی انجام خواهد داد.
راههای پیشگیری از بروز بواسیر چیست؟
برای جلوگیری از بروز بواسیر راههای مختلفی وجود دارد.
- از مهم ترین روشهای پیشگیری از بروز بواسیر میتوان به مصرف غذاهای فیبردار اشاره نمود. میوه، سبزیجات و انواع غلات سبوس دار از مهم ترین مواد فیبردار هستند که باید به آرامی وارد رژیم غذایی افراد شوند. فیبر به دلیل نرم کردن مدفوع میتواند نقش موثری در کاهش زور برای خارج کردن آن و بروز یا بدتر شدن بواسیر داشته باشد.
- یکی دیگر از راههای جلوگیری از به وجود آمدن بواسیر عدم زور زدن زیاد در هنگام اجابت میباشد. زور زدن بیش از حد در کنار نشستن به مدت طولانی میتواند باعث افزایش فشار و متورم شدن رگهای مقعد شود.
- علاوه بر اضافه کردن فیبر به رژیم غذایی سعی کنید نوشیدنیهای بیشتری نیز مصرف نمایید تا باعث هضم بهتر و دفع مناسب تر مدفوع شود.
- آخرین نکته ای که در مورد بواسیر میتوان به آن اشاره نمود، ورزش میباشد. ورزش و افزایش سطح فعالیتهای بدنی باعث جلوگیری از ایجاد یبوست شده و همین امر میتواند در کاهش بروز بواسیر بسیار موثر باشد.
شما میتوانید سوالات خود را در بخش نظرات همین مقاله با ما درمیان میان بگذارید تا توسط متخصصان مرکز کلینیک نور به آنها پاسخ داده شود.